Feszültségcsökkentés, lágyítás

Feszültségcsökkentés, lágyítás

A meleg- és képlékeny alakítás, valamint az öntés után az anyagban mindig maradnak vissza belső feszültségek, melyek igyekeznek a tárgy alakját megváltoztatni. Ezek a feszültségek tovább fokozódnak, ha a lehűlés egyenetlen. Hasonló feszültségek keletkeznek hidegalakításkor, illetve egyes hőkezelési eljárásoknál is.

Ha ilyen alkatrészt forgácsolunk,  további megmunkálásoknak vetünk alá, de akár külső beavatkozás nélkül is, akkor a tárgy elvetemedhet, sőt el is repedhet. Ezeket a belső feszültségeket megfelelő hőkezelési eljárással csökkenteni lehet, ezt feszültségcsökkentő hőkezelésnek nevezzük.

A feszültségcsökkentést érdemes minden nagyobb alakváltozással járó művelet után elvégezni. Kényesebb alkatrészeknél feszültségváltozást okozó műveletek után, akár többször is el kell végezni. Például a képen látható alkatrészen.

Lágyítás:

A lágyítás célja, hogy az acél keménységét csökkentse, így megkönnyítve a megmunkálást. A lágyítás melegalakítás után, illetve a közepesen és erősen ötvözött acéloknál a szövetszerkezet egyenletesebbé tétele miatt szükséges. 

Telefon üzem: +36-22-418-485

 Telefon adminisztráció: +36-22-584-042

Telephely: Kincsesbánya Ipartelep

Postacím:  H-8044 Kincsesbánya, Ipartelep u. 4.

hu_HUHU