Feszültségcsökkentés, lágyítás

A meleg- és képlékeny alakítás, valamint az öntés után az anyagban mindig maradnak vissza belső feszültségek, melyek igyekeznek a tárgy alakját megváltoztatni. Ezek a feszültségek tovább fokozódnak, ha a lehűlés egyenetlen. Hasonló feszültségek keletkeznek hidegalakításkor, illetve egyes hőkezelési eljárásoknál is.

honlap__001

Ha ilyen alkatrészt forgácsolunk,  további megmunkálásoknak vetünk alá, de akár külső beavatkozás nélkül is,   a tárgy elvetemedhet, sőt el is repedhet.Ezeket a belső feszültség eket megfelelő hőkezelési eljárással csökkenteni lehet, ezt feszültségcsökkentő hőkezelésnek nevezzük.

A feszültségcsökkentést érdemes minden nagyobb alakváltozással járó művelet után elvégezni. Kényesebb alkatrészeknél feszültségváltozást okozó műveletek után, akár többször is el kell végezni. Például a képen látható alkatrészen.

Lágyítás:

A lágyítás célja, hogy az acél keménységét csökkentse, így megkönnyítve a megmunkálást. A lágyítás melegalakítás után, illetve a közepesen és erősen ötvözött acéloknál a szövetszerkezet egyenletesebbé tétele miatt szükséges.